Nyheder
Læser nu
Bogsalg og bøgernes læsere i året 2016
0

Bogsalg og bøgernes læsere i året 2016

Skrevet af: Jan Eskildsen7. oktober 2017
Print Friendly, PDF & Email

Bog- og Litteraturpanelet offentliggjorde i september 2016 sin rapport – om ”Bogen og Litteraturens Vilkår 2016”.

Det fremgår, at produktionen af ny dansk skønlitteratur på tryk er steget med mere end 50% siden 2009, mens produktionen af oversat skønlitteratur og faglitteratur cirka var på niveau med 2009, dog med en svag fremgang for dansk faglitteratur. For trykte bøger var der samlet set en svagt stigende tendens, og antallet af udgivere stiger fortsat, bl.a. drevet af selv- og medudgivere.

Lydbøger havde overhalet e-bøger, både i forlagenes omsætning og i antal udlån via E-Reolen. Salget af e-bøger var fladet ud, med et svagt fald til følge. 60% af danskerne læser aldrig e-bøger, mens lidt over 9% gør det hver uge – dermed ligger Danmark i front i skandinavisk sammenhæng, når det gælder læsning af e-bøger.

Boghandlerne sælger 35% af skønlitteraturen, men i omegnen af 45% af både fag- og børne- og ungdomslitteraturen, og 49% af danskerne gjorde deres seneste bogkøb i en fysisk boghandel.
På bibliotekerne er der 40.000 titler, men mange nye er kommet til, og samlet set er udbuddet af titler vokset med ca. 1.000 – selv om der nu er færre eksemplarer af hver titel på bibliotekerne end tidligere.

Hvem læser bøgerne?

Tallene i Bog- & Litteraturpanelets rapport viste, at læsningen af skønlitteratur er stabil, faglitteratur er i stigning. Kvinder er langt de hyppigste læsere af skønlitteratur, mens lidt flere mænd end kvinder læser faglitteratur – begge køn læser dog lidt mere af det. De 20-29-årige læser mindst skønlitteratur, og først når de nærmer sig 40, er de igen på niveau med de 15-19-årige, hvorefter deres læsning stiger støt resten af livet. Faglitteratur læses mest af de 15-29-årige, hvorefter læsningen falder støt resten af livet.

Andre tal fra marts måned

Bog- og Litteraturpanelet offentliggjorde i marts 2017 rapporten “Læsning i tal – metoder og resultater fra udvalgte internationale læsevaneundersøgelser. På grund af metodiske forskelle har man ikke kunnet sammenligne landene direkte, men der kan udledes nogle overordnede tendenser om læsning i fem europæiske lande, og de samme tendenser gør sig også gældende i Danmark:
· Kvinder læser oftere end mænd. I Danmark læser 47 procent af kvinderne skønlitteratur ugentligt eller hyppigere, mens tallet er 29 procent for mændenes vedkommende.
· De ældre læser mest. 25 procent af den danske befolkning på 70 år eller derover læser skønlitteratur dagligt eller næsten dagligt. Det samme gælder kun for 12 procent af de 15-19 årige.
· Uddannelse spiller en rolle i forhold til læsning. 49 procent af danskere med en lang eller mellemlang uddannelse læser skønlitteratur ugentligt eller hyppigere. Det samme gør sig gældende for 33 procent af den generelle befolkning, der har folkeskolen som højeste uddannelse.

Vi følger op med tal for 2017 senere på måneden.

(Kilde: Bog- og Litteraturpanelet).

Hvordan var artiklen?
Love It
0%
Interested
0%
Meh...
0%
What?
0%
Hate It
0%
Sad
0%
Om forfatteren
Jan Eskildsen
Jan Eskildsen
Jan Eskildsen er grafisk uddannet og har redigeret flere blade om dtp, grafisk produktion og design. Han har i en del år arbejdet som freelance journalist og konsulent og som informationsmedarbejder ved Den Grafiske Højskole og Medit Consult.
Kommentarer

Tilføj en kommentar