Business
Læser nu
Løst og fast om trykte bøger
0

Løst og fast om trykte bøger

Skrevet af: Jan Eskildsen22. november 2017
Print Friendly, PDF & Email

Bøger er tilbage. Kun teknikblændede troede, de ville gå væk. Informationsalderens ultimative disruptor er … bogen.
Ovenstående var indledningen til en artikel i avisen The Guardian i foråret 2016, af journalist og forfatter Simon Jenkins.  På det tidspunkt stod det klart, at den første begejstring for elektroniske boglæsere var taget af, og at markedet måske var ved at stabilisere sig – eller stagnere sig, om man vil.


Hvor meget hygge skaber en e-bogslæser egentlig? (© Foto).

»Skarpe observatører noterede sig de tidlige tegn. Salget af eboglæseren Kindle oversteg i begyndelsen salget af bøger, men det gik hurtigt tilbage siden 2011. Sony dræbte sine e-boglæsere. Waterstones (engelsk boghandel) holdt i 2015 op med at sælge Kindles og e-bøger uden for Storbritannien, gjorde i stedet plads til bøger i reolerne og opnåede derved 5% stigning i salget.« Amazon havde dengang åbnet sin første fysiske boghandel, senere er flere lignende boghandler kommet til.

I artiklen fortaltes, at officielle tal fra forlagsbranchen bekræftede udviklingen. Salget af digitalt indhold var faldet fra £563 millioner til £554 millioner, mens salget af fysiske bøger steg fra £2,74 milliarder til £2,76 milliarder.

Hvad gik galt? spurgte Jenkins, der mente, at udgivere var blevet blændet af den nye teknik, og derfor undlod at skelne mellem nyhed og værdi. De ivrige tilhængere af e-bøger kunne ikke forudsige, hvordan markedet (mennesker) ville reagere på produktet, når det ikke længere var en nyhed. Det ignorerede menneskets natur. Læsning af en tekst handler ikke om at forbruge, men om at erfare. (Jenkins).

Salget af e-bøger steg med mere end 600% fra 2010 til 2016, og salget af trykte bøger steg med 5% i samme periode. I januar 2017 blev det klart, at salget af e-bøger var gået kraftigt ned, og at salget af trykte bøger i USA for første gang i fem år var større end salget af e-bøger.

Amerikaneren Frank Romano taler i en video (se vores side på facebook fra 17/11/2017) om nedgang i e-bøger og opsving i trykte bøger. Han fandt en artikel i Wall Street Journal om trykte bøger og e-bøger, og dér viste en graf, at der er afmatning i e-bøger og opgang i salget af trykte bøger.

Professor emeritus Frank Romano fra Rochester Institute of Technology ses her under et arrangement Købehavn for nogle år siden. (© Foto).

Tidligere i denne måned meddelte den amerikanske forlægger Macmillan Publisher, at de efter mange overvejelser har besluttet at lukke ned for deres ellers berømmede platform Pronoun til selvudgivelse af e-bøger. Pronoun blev lanceret for et par år siden, og ifølge flere skribenter var det et imponerende værktøj, som havde krævet en stor investering at udvikle. Den store udgiver giver de tilknyttede forfattere tid til at finde andre måder at udgive deres bøger på, idet Pronoun først lukkes i begyndelsen af næste år.

Situationen i andedammen

Statistikken for i år viser foreløbig, at der er solgt langt flere trykte bøger end der er solgt e-bøger. Da det er opgjort på en kringlet måde, vender jeg tilbage til det en anden dag.

Herhjemme meddelte Bogforum 2017, at messen var meget velbesøgt, så meget at det blev til rekord med mere end 35.000 gæster. De kunne vælge, hvad de ville fra et spændende program med forfattere, og havde masser at se på hos de mange udstillere. Interessen for bøger og forfattere er med andre ord usvækket, hvis man kan måle den på den københavnske begivenhed for læsere, litterater og andet godtfolk.

Gyldendal har dog ikke haft så godt et bogsalg på det analoge, private marked i indeværende år, og samtidig skal de have ny direktør, fordi den tidligere trækker sig tilbage, og det koster også penge. Forlaget har nedjusteret forventningerne til 2017 med 18 millioner kroner fra de 63 millioner, der blev resultatet i 2016, til cirka 45 millioner kroner med baggrund i en forventet omsætning på mere end 833 millioner kroner. Fire redaktionelle medarbejdere er blevet gået.

Digitaltrykt vinder

Den digitaltrykte bog Havana vandt ved årets British Book Design & Production Awards den lokale Årets Bogpris (Book of the Year prize) og samtidig vandt den også prisen for den bedste bog i kategorien Fotografiske Bøger, Kunst og Arkitektur (Photographic Books, Art & Architecture category). Kunstneren Leslie Gerry har illustreret bogen om den cubanske by, og han har selv trykt den på sin bredformat printer, Epson Stylus Pro 7880.

Fremtiden for trykte bøger – uanset trykmetode og oplag – se måske lysere ud, end vi tidligere har troet. Det er et emne, vi vil vende tilbage til, når vi kender det samlede, hjemlige resultat for 2017.

(Kilder: The Guardian, Ritzau, Danske Forlag, Politiken, Printweek).

GW

Hvordan var artiklen?
Love It
100%
Interested
0%
Meh...
0%
What?
0%
Hate It
0%
Sad
0%
Om forfatteren
Jan Eskildsen
Jan Eskildsen
Jan Eskildsen er grafisk uddannet og har redigeret flere blade om dtp, grafisk produktion og design. Han har i en del år arbejdet som freelance journalist og konsulent og som informationsmedarbejder ved Den Grafiske Højskole og Medit Consult.
Kommentarer

Tilføj en kommentar