GWF2
Læser nu
Offset og digital trykning – igen
0

Offset og digital trykning – igen

Skrevet af: Jan Eskildsen2. november 2017
Print Friendly, PDF & Email

Hvornår var det nu det var, at vi fik det første glimt af, hvad en farveprinter kunne præstere? Spørgsmålet vil nok have flere svar, afhængig af svarerens baggrund og hvad der egentlig ligger i spørgsmålet med hensyn til ordet »præstere«, som i anden form hedder »præstation«? For taler vi om hastighed, opløsning, billedkvalitet eller maskinens stabilitet?

I 1989 kunne man på den grafiske messe i Fredericia se en Canon CLC maskine, som i en senere udgave blev udlånt til Den Grafiske Højskoles 50 års jubilæum i 1993. Da blev der under jubilæumsreceptionen uddelt farveprint med fotos af nogle fremmødte honoratiores. Det vakte lidt opsigt, og de afbildede måtte ned i informationsafdelingen for at se, hvad der foregik. Maskinen tog sig god tid til at bearbejde data og printede 3 ark pr minut. Senere samme år præsenterede Agfa, Indigo og Xeikon nye digitale trykmaskiner på IPEX i Birmingham, og udviklingen har mildest talt ikke stået stille.


(Illustration: Printede sider World Wide – toner og inkjet. Kilde: IT-Strategies). 

Offsettrykning kræver, at der fremstilles nye trykplader til hvert job, og det har indflydelse på startprisen. Senere billiggøres hvert enkelt ark, populært sagt i takt med at oplaget bliver større. I en overgangsfasen fra offset til digitaltryk talte meget om print-on-demand, fordi man med digitaltryk kan nøjes med at fremstille et lille oplag. Samtidig opnår man, at en tryksag ikke udgår, fordi man stadig har den digitalt, hvilket også har den konsekvens, at digitalt trykte bøger ikke bliver udsolgt – forudsat at nogen har bogen i digital form.

Hvis du har købt en bog via Amazon, vil du have bemærket, at det kan være genoptryk fra en indscannet bog. Jo, adskillige bøger trykkes stadig i offset, men væksten i digital farveprint har været drevet af forbedringer i kvaliteten, så digital print konkurrere mod offset. Både fotobøger og s/h tekstbøger kan med godt resultat produceres i en digital printer med tilkoblet udstyr til færdiggørelse. Intern digital bogbinding præsenterer en ny og voksende mulighed for trykkerier.

Forventninger til fremtiden

Man kan roligt hævde, at den teknologiske udvikling har disrupteret den grafiske industri. I den forberedende fase har kunderne eller deres bureauer overtaget produktionstrin, som tidligere var forbeholdt den grafisk leverandør, og i et samtidigt forløb slap trykkerierne stort set for film, mens der kom nye offsetmaskiner med intern pladefremstilling på markedet og offsetmaskiners indretningstid blev minimeret – mens digitale trykmaskiner udvikledes yderligere. Nyere udstyr og større automatisering i produktionen gør det muligt for printere at producere indbundne bøger mere effektivt og i bedre kvalitet.

En artikel om Xeikon i Inkworld citerer Terry Safer fra Lightning Source (en del af Ingram Content Gruppe) for denne udtalelse:
“Kvaliteten af ​​digital hardcover-binding har oplevet en enorm forbedring i løbet af de sidste fem år, og det har hjulpet os til at leve op til vores fine standard … 
Hastigheden ved fremstilling af digitale hardcover-bind er også forbedret, hvilket hjælper os med at reducere tidsforbruget fra ordrebestilling til ordrelevering.”

Flere rapporter har fortalt – og fortæller – om deres forventninger til fremtiden for bogfremstilling:

c" class="g-unit">

1) Konsulentfirmaet IT Strategies har estimeret, at 5% af alle bogsider i 2014 blev trykt digitalt, og at antallet vil fordobles i 2018. Vækstraten for offsetmarkedet påregnes at falde med 2% i samme periode. 

2) Ifølge InfoTrends er bøger et af de hurtigst voksende applikationer, der flytter fra offset til digital.
Instituttet forventer, at ikke mindre end 22,7 milliarder bogsider bliver trykt digitalt inden 2019.

 3) SmithersPira forudser, at
 • Digital print (toner og inkjet) vil få den kraftigste vækst i årene 2017-2022, men offset vil stadig tegne sig for 70% af verdens tryksager, hvoraf  meget er i den lette ende: aviser, magasiner og telefonbøger, som er faldende – mens de mest lukrative muligheder ligger i værditilførende arbejde ved hjælp af digital print.
• Offset, der tidligere var dominerende, vil falde i værdi.
• Flexografi i emballage vil få en moderat vækst.

Hvad det sidste angår, er der god grund til at holde skarpt øje med, hvad der sker på området digital print og bøgepap.

(Kilder: Inkworld, IT Strategies, InfoTrends og SmithersPira).

c" class="g-unit">
GW
Hvordan var artiklen?
Love It
0%
Interested
0%
Meh...
0%
What?
0%
Hate It
0%
Sad
0%
Om forfatteren
Jan Eskildsen
Jan Eskildsen
Jan Eskildsen er grafisk uddannet og har redigeret flere blade om dtp, grafisk produktion og design. Han har i en del år arbejdet som freelance journalist og konsulent og som informationsmedarbejder ved Den Grafiske Højskole og Medit Consult.
Kommentarer

Tilføj en kommentar