Premedia
Læser nu
Grafikerens evige dilemma – tid!
0

Grafikerens evige dilemma – tid!

Skrevet af: Carsten Blichfeldt27. januar 2017
Resume
Grafikerens evige dilemma – tid! Til det kreative, til perfektion
Artikel
Print Friendly

Af: Carsten Blichfeldt | cb@meditconsult.dk

Er man grafiker af hjertet, så brænder man for to ting, layout og perfektion. Har Adobes programmer gjort det nemmere at være kreativ, absolut! Har de gjort det blevet lettere at være effektiv, helt sikkert. 

I dag skal en grafiker mestre så mange discipliner  typografi, komposition, billed behandling, web, måske også ”animation og video. En dygtig grafiker skal ud over at levere høj kvalitet også være særdeles effektiv, hvis det kreative talent også skal komme til fuldt udtryk. – Det er en svær balance når tiden er knap!

Er du en effektiv grafiker?

I denne artikel ser vi på automatiserings muligheder i InDesign.

Hurtigere produktion og høj kvalitet?

Lyder som en selvmodsigelse ikke? – De sidste fire år har jeg arbejdet med store produktioner, med InDesign som udgangspunkt, hvor jeg i den grad er blevet mødt med krav om kvalitet og effektivitet. Så behovet for at tænke ud af boksen var bydende nødvendigt. Hver et hjørne er blevet vendt for at opnå kvalitet og effektivitet.

InDesigns indbyggede effektive features

InDesign har masser af smarte features, der kan spare tid og sikre kvalitet. Til de tunge rutineprægede opgaver er der mange timer at hente ved at lære disse features.

Min erfaring er at kun de færreste grafikere udnytter disse features, for det kræver at man bruger lidt tid på at lære det- og derfor bliver det ofte til, jeg gør det som jeg plejer…

Det er tid til at bryde mønsteret og tænke på langtidseffekten, tænk om du kunne spare 4 timer på formatering på det der blad én gang om måneden, det er 48 timer.  Og hvad med de andre opgaver, hvad kan der spares her?

Den trivielle og tidskrævende formatering

En af de tungeste opgaver i en InDesign opgave, er som regel formatering. Du modtager et dokument i Word, som ofte ikke har den rette formatering.

Rigtigt ofte ender det med at grafikeren, skræller alt formatering af og starter fra scratch. Men det er kostbar tid, der kunne anvendes bedre.

Word import features

Når du indsætter tekst i InDesign, kan du vælge show import options. Her kan du vælge at importere Word dokumentet med Word styles og så lave en style mapping, så alle styles fra Word konverteres til den ønskede style i InDesign.

Dette kræver selvfølgelig en konsistent formatering i Word, ellers bliver resultatet derefter.

Men er der konsistens, så kan du har en helt bog formateret på 5 minutter.

 

 1. Vælg Indsæt, og klik i Vis import indstillinger.
 2. Vælg Tilpas import af formater.
 3. Definér hvad Word formaterne skal konverteres til af InDesign formater.

Her er brugt følgende oversættelse

Normal = Body
Heading1 = Rubrik
Heading2 = Mellemrubrik
Heading3 = Mellemrubrik

 1. Klik OK til formaterne og klik OK for at indsætte teksten.
 2. Nu har du fået alt tekst ind, formateret med InDesigns formater og ikke nogle ukurante Word styles.
 3. Den lokale formatering er bevaret, så er enkelte ord eller linjer formateret manuelt, så er det bevaret. Disse lokale formateringer kan hvis det ønskes fjernes ved at klikke på Slet tilsidesættelser i Afsnitformater Markér det stykke tekst du vil fjerne tilsidesættelser fra og klik.

 

Supertip – nogle gange så bliver listen med formater lidt lang i et Word dokument, og det kan være svært at få overblik over hvilke styles der rent faktisk er benyttet i Word.

Så i stedet for at skulle finde ud af hvad formatet ”Heading 2 Char” skal matche op mod i InDesign, sammen med alle de andre formater du ikke kan genkende så gør sådan her:

Start med at indsætte Word teksten i et tomt InDesign dokument, markér teksten og eksporter som RTF format.

Luk det nye InDesign dokument uden at gemme

Åben det dokument hvor du skal indsætte teksten. Ved indsæt vælger du nu RTF filen i stedet, når du kommer til ”Tilpas import af formater” så vil du se at listen er væsentligt kortere.

Det virker kun på denne måde du kan ikke gemme Wordfilen direkte fra Word til RTF!

Samme tekst flere steder i dokumentet

Forestil dig en brochure hvor der 45 steder står et par linjer med, ”alle rettigheder er forbeholdt…….” eller ”gælder ikke Grønland og Færøerne”

Og nu skal den tekst rettes!

Med funktionen ”Kopier og Lænk” kan du kopiere ethvert element i InDesign, placere det hvor som helst og når du får brug for at rette teksten, så behøver du kun at rette ét sted og opdatere.

 

 1. Markér det element, der skal indsættes flere steder.
 2. I Edit vælg Kopier og lænk
 3. Indsæt kopien hvor du ønsker det, dette kan være i samme dokument men også sagtens være i andre dokumenter, InDesign opretter en lænke til den ”originale grafik”
 4. Hvis du ændrer tekst eller formatering i den originale grafik, så kommer der gule advarsler på kopierne. Du kan opdatere direkte ved at klikke på den gule advarsel.
 5. Eller hvis der er mange kopier, så kan du opdatere alle forekomster via lænkepaletten.

Billede teksten er kopieret fra øverste billed til nederste, med funktionen Rediger>Indsæt og sammenlænk

Hvis original teksten ændres, så kommer der en advarsel på kopien, som man kan vælge at opdatere eller ignorere.

Lænket element, vist i panelet Lænker.

Supertip! – Det er vigtigt at vide hvilken grafik der er originalen, for det er altid originalen der skal opdateres hvis ændringer skal slå igennem på kopierne.

Originalen vises IKKE i Lænker paletten, så læg mærke til hvor du placerer den.

Automatisk tilpasning af tekstfelter

Noget der også bruges rigtigt meget tid på er at tilpasse tekstfelter. Det kan gøres automatisk sådan at teksten tilpasses i højden eller bredden afhængigt af indholdet.

 

 1. Højreklik på tekstfeltet, vælg automatisk tilpasning.
 2. Vælg f.eks. at det kun skal være højden der skal tilpasses.
 3. Vælg ”ankerpunkt”, her toppen og midten af objektet, det vil sige at når feltet ændres, så er toppen af tekstfeltet fastlåst.
 4. Du kan til enhver tid ændre på højden af tekstfelterne til den størrelse der er brug for, hvis det er tekstfelter der er kædet sammen.

Uden automatisk tilpasning

Med automatisk tilpasning

Geniale GREP

GREP er et af de stærkeste værktøjer i InDesign, med GREP kan du søge på alt og i utallige varianter, søg tal, men kun når det er et telefonnummer, søg dobbelte ordmellemrum, find alle emailadresser. Med GREP kan der søges på syntakser, f.eks. et bestemt ord, men kun hvis der står et kolon foran osv.

Eksempler

 1. Et ord der står først i et afsnit.
 2. Eller et telefon nummer.
 3. Et tal, men kun når der står kr. bagefter.

GREPKODERNE ser sådan ud

 1. ^[\l\u]+
 2. \d\d \d\d \d\d \d\d
 3. \d+(?= (kr))

Resultat af GREP søgning på tal før kr.

 

GREP specifikation telefon nummer

 

Resultat af GREP søgning på telefon nummer.

 

Der ligger allerede en lille håndfuld GREP søgninger under Forespørgsel øverst i Find/Erstat panelet, f.eks. flere ”mellemrum til enkelt mellemrum” en genial GREP søgning, der tager højde for alle mulige kombinationer af forskellige blanktegn.

Vil man starte fra bunden med at sammensætte en GREP søgning, så klik på det lille @ tegn uden for søgefeltet, her kan du vælge Jokertegn, f.eks. et vilkårligt ciffer, så indsætte GREP koden for det \d. På den måde kan du uden at noget særligt til GREP kodning prøve det af. At lære GREP vil svare til at lære lidt html. Og gevinsten kan have kæmpe effekt.

Men er behovet der så vil det ikke tage lang tid for en erfaren InDesign GREP -koder at få lavet de GREP-koder der kan spare dig for uendeligt meget manuelt arbejde.

Javascripts – det skjulte guld

InDesign indeholder en palet der hedder Scripts, indrømmet den samler støv hos de fleste grafikere, hvis paletten da nogensinde er åbnet. Du finder dem i Windows>Utilities>Scripts. I Samples mappen finder du en stribe af scripts der kan afvikles ved et dobbeltklik.

Her ligger de samme scripts i både javascript og visual basic version. InDesign understøtter også Applescript.

Det er ikke mange af de eksisterende scrips der giver det store sus. Mange af dem er blot eksempler på hvad et script kan. Men scripts kan importeres og ved hjælp af scripting så kan der laves løsninger, der sparer dig for tonsvis af timer.

Eksempler på scenarier hvor scripting når langt udover InDesigns egne grænser.

Rette indstillinger i alle formater på én gang

Har du dokumenter med mange afsnitsformater, så kan der bygges et script der i et samlet vindue, vise dig f.eks. sprogindstillinger for alle formater og du kan indstille sprog for alle styles på én gang.

Kontrolscript

Et script kan også kontrollere 10 indstillinger i én arbejdsgang, f.eks. forkert formatering, farve, orddeling mv.

Forkerte indstillinger i styles

Skal du checke om der er angivet forkerte fonte i formater der måske ikke er benyttet endnu, kan et script genere en liste med alle formater, hvor teksten er formateret med hver sit format. Det gøre det nemt at overskue og rette til hvor det er nødvendigt.

Kvalitet

Med scripts har du mulighed for at fange fejl, der vil kræve rigtigt mange ressourcer at finde manuelt, både på formatering af tekst men også indstillinger af andre objekter.

Split story script

Har du kædet tekster over mange sider, så kan du med dette script splitte kæden, mellem alle tekstbokse, mens indholdet bliver stående.

Her har jeg højre klikket på scriptet Splitstory, valgt vis i Finder og åbnet filen i tekst edit. Det er ikke mange linjers kode der skal til og selv om du ikke kan javascripte, så er det en absolut overkommelig opgave for en koder.

ExtendScript Toolkit

Kan du selv scripte, så har Adobe i deres Creative Suite endda tilføjet ”ExtendScript Toolkit” her kan du scripte og teste op imod din InDesign version, InDesign har også en robust objektmodel, så ethvert element i InDesign vil kunne kaldes via scripts.

ExtendScritpt Toolkit, her kan du bygge og redigere scripts.

Google efter scripts for InDesign

Der findes masser af scripts specifikt til InDesign og de fleste af dem er gratis. At få skræddersyet scripts i større produktioner er velkendt. Men da tidspresset der vejer tungt alle steder, så gælder det om at grafiske produktions virksomheder spiller på alle tangenter når det gælder om at sikre kvalitet og effektivitet.

Plugins

Der findes selvfølgelig også en stribe PLUGINS til InDesign, fælles for næsten alle er at de koster penge og skal i reglen opdateres når du opdaterer InDesign. Men der er meget godt at finde, f.eks. WoodWings Smart Styles kan spare dig for masser af formaterings arbejde.

XML

Til kæmpe katalog produktioner, findes der løsninger der udnytter InDesigns XML features. Der er ofte tale om dyre værktøjer, mange tilbudsaviser har sådanne løsninger, hvor man kan vælge mellem flere layouts og få sekunder efter er teksten placeret i det ønskede layout.

Konklusion

Der stilles store krav til publicerings deadlines, så snart det er lavet klar til tryk, så skal det på nettet. Med andre ord tid er en kostbar ressource, rigtigt mange grafiske virksomheder, sender billedbehandling til østen, det langt billigere og ofte hurtigere. På grund af tidsforskellen, kan billeder ofte være klar næste dag.

Flere virksomheder sender også layoutarbejde uden for landets grænser, når det gælder storproduktion. Langt fra alle virksomheder har mulighed for, eller ønsker sådanne workflow i deres produktion, men de skal stadigt være konkurrencedygtige.

For størstedelen af opgaverne i InDesign og Photoshop, så er der masser af tidsgevinster at hente ved at strukturere i sin arbejdsgang og udnytte funktionerne optimalt. For at sikre en smidig arbejdsgang  og bedre kvalitet.

En grundig gennemgang af workflow og arbejdsgange, vil være udbytterigt for de fleste, der er flere muligheder end man umiddelbart kan forestille sig.

 

 

Hvordan var artiklen?
Love It
67%
Interested
33%
Meh...
0%
What?
0%
Hate It
0%
Sad
0%
Om forfatteren
Carsten Blichfeldt
Carsten Blichfeldt
Er seniorkonsulent hos Medit Consult, med fokus på digital publicering, undervisning og workflow optimering. Grafiker og Adobe Certified Expert.
Kommentarer

Tilføj en kommentar