Print & Tryk
Læser nu
3 veje til standardiseret digitaltryk
0

3 veje til standardiseret digitaltryk

Skrevet af: Bård B. Sandstad17. november 2014
Resume
Der findes en mængde forskellige løsninger til kalibrering og farvestyring af digitale trykmaskiner. For at gøre det nemmere at vælge den rigtige løsning til dit eget udstyr, kan det være til hjælp at dele løsningerne ind efter kalibreringsprincipper. I denne artikel ser vi nærmere på de forskellige løsninger, inddelt i tre hovedkategorier.

Uanset hvor digitaliseret og avancerede de grafiske arbejdsgange er blevet, handler tryk og print til syvende og sidst om en analog produktionsproces, hvor tømmer forvandles til tryksager. Papirvalg er en fascinerende blanding af videnskab, håndværk og erfaring.

1 Papirets masse
Mange af papirets grundlæggende egenskaber stammer fra papirmassen: Hvilke træsorter er brugt? Er der brugt nye fibre eller returfibre? Er massen træholdig eller træfri?

Den vigtigste råvare i papirproduktionen er cellulosefibre. Disse udvindes af tømmer. Almindelige træsorter til papirproduktion er birk, fyr, gran, asp og eukalyptus. Fibrene fra de forskellige træsorter har forskellige egenskaber, og udvælgelsen og kombinationen af træsorter er bestemmende for papirets egenskaber. Løvtræ giver korte og cylindriske fibre, mens nåletrær giver lange og flade fibre. Eukalyptus giver papir med høj bulk.

Raffineringen af træet, selve fremskaffelsen af fibrene, kan ske med to hovedmetoder: Kemisk eller mekanisk fremstilling.

Når den kemiske metode anvendes, bliver træet først fliset og derefter kogt i et kemisk bad. Resultatet er fibre som er rene, rivestærke og lysægte (aldersbestandige). Eftersom man her kun udnytter ca. halvdelen af træets volumen - cellulosen - kaldes papirmassen træfri.

 

Log ind for at læs artiklen

Du skal logge ind for at læse hele artiklen. Hvis du ikke har et login kan du oprette en bruger herunder.

Hvordan var artiklen?
Love It
67%
Interested
33%
Meh...
0%
What?
0%
Hate It
0%
Sad
0%
Om forfatteren
Bård B. Sandstad
Bård B. Sandstad
Senior konsulent - Medit Consult
Bård B. Sandstad er seniorkonsulent hos Medit Consult. Han har en kandidatgrad i ledelse og teknologi fra New York University, bred erfaring med medieproduktion og fungerer som rådgiver inden for workflow, kvalitetsstyring og color management.
Kommentarer

Tilføj en kommentar