Nyheder
Læser nu
Tekstilprint i lange baner
0

Tekstilprint i lange baner

Skrevet af: Jan Eskildsen28. januar 2018
Print Friendly, PDF & Email

 

Printeren Idanit 162.

I 1947 startede den hollandske virksomhed Gebr. Stork & Co’s Apparatenfabriek – som er bedre kendt kendt i den grafiske industri under det kortere navn: Stork. Navnet ændredes senere til SPGPrints Group, der for nu mere end 30 år siden tog initiativ til udforskning af digital print og, efter i mere end 20 år at have leveret roterende serigrafisk teknologi til det halve af verdens tekstiltrykkerier, konkluderedes det, at den digitale teknologi ville blive fremtiden, og at alle tekstiler ville blive printet digitalt i 2000.

Stork etablerede et internt projekt i deres virksomhed, Stork X-Cel for at udvikle digital teknologi, som kunne erstatte roterende serigrafi. Det endte med, at de udviklede continuous flow inkjet, og i 1990 fik de patent på deres egen dyse til formålet. (Kuriøst: Deres beslutning om at forske i de digitale muligheder blev truffet i 1986, da en del PC’er stadig blev solgt uden harddisk, men med to diskettedrev. Det var et år før den første blækprinter til kontor kom fra HP, nemlig HP PaintJet blev lanceret.).

Et samarbejde med DuPont førte til produktet DuPont Digital Cromalin til farvekorrektur med teknologi fra Stork, og det blev en succes fra 1995 og nogle år frem, til teknologien ændredes. På Labelexpo Americas i 2010, lancerede Stork Prints deres RSI (rotary screen integration) modul, en nye DSI (digital system integration) inkjet modul og softwareudvikling til direkte laser gravering. På udstillingen ITMA i 1995 præsenterede Stork den første digitale rulle-til-rulle tekstilprinter. I 2014 blev SPGPrints Group overtaget af Investcorp, og i mellemtiden var der sket udvikling på inkjet området hos andre virksomheder.

I midten af 1990’erne deltog jeg i et arrangement for fagpressen et sted sydpå, hvor vi fik forevist forskellige, arbejdende inkjet (eller blæk) printere til store og meget store formater. På printerne og vedhængende skilte stod Idanit, Matan og Aprion, men de nye navne var virksomheder, der var i familie med eller startet i samarbejde med Scitex.

Scitex var på det tidspunkt en af de førende producenter af farvescannere og computersystemer til billedbehandling og ombrydning af tekst og billeder, men begyndte som Sci-Tex, der var en forkortelse af SCIentific TEXtile. I 1979 fik de folk fra den grafiske industri til at tabe kæben, da de demonstrerede deres Response system til elektronisk behandling af farvebilleder, og de nåede at opleve, at branchefolk fortalte, at deres virksomhed havde scitexed et job, ligesom man xeroxede jobs.

Idanit blev i 1998 overtaget af Scitex, firmaet skiftede navn til Scitex Wide Format Printing, og senere samme år blev porteføljen udvidet ved, at de overtog den superbrede printerfamilie fra Matan. Senere skiftede de navn til Scitex Vision, der i 2003 fusionerede med Aprion Digital. I slutningen af 2005 blev Scitex Vision omdøbt til HP Scitex, da den blev overtaget af Hewlett-Packard, der i 2008 også overtog virksomheden NUR Macroprinters.

På markedet for tekstilprint var som nævnt Stork, og deres printer fik få år senere selskab i markedet af en 6-farve rulle-til-rulle printer fra Mimaki, og Stork viste så året efter en 8-farve printer. Stork indgik senere samarbejde med KonicaMinolta, Mimaki og med Mutoh, og resultaterne af samarbejdet med dem blev vist i Birmingham i 2003. Stork Amber printer, der blev udviklet sammen med Mimaki, var en rulle-til-rulle tekstilprinter fremstillet af naturfibre, mens samarbejdet med KonicaMinolta førte til Stork Zircon, der senere fik en fætter til print på polyester.

I samarbejde med Mutoh og La Meccanica udvikledes den bredere printer Stork Tourmaline, der henvendte sig til hjemme-dekorationsmarkedet, og et andet resultat af forbindelsen mellem Mimaki og La Meccanica blev Stork Sapphire, der var med Mimaki teknologi monteret på et bælte. DuPont gik også ind i markedet for digitale tekstil printere sammen med Reggiani Macchine, der var udstyret med printhoveder fra førnævnte Aprion Digital  (later Scitex Vision, now HP Scitex).

Forvirret? Så kan det måske hjælpe, at du tjekker hvor mange storformat printere HP nu har i deres Z-serie og T-serie. Matan skal du dog kigge efter hos EFI. Andre navne inden for storformat print er Mimaki, Nur (nu HP) og Vutek med flere. Hvad der gjorde indtryk dengang, var ikke kun de store farvestrålende ark, der blev produceret i printerne i en hidtil uset hastighed, men også de tapeter og tæpper, der kunne ses til det omtalte arrangement for fagpressen.

 

 GW

(Kilder: Ældgamle notater og pressemeddelelser, SPGPrints Group).

 

Hvordan var artiklen?
Love It
0%
Interested
0%
Meh...
0%
What?
0%
Hate It
0%
Sad
0%
Om forfatteren
Jan Eskildsen
Jan Eskildsen
Jan Eskildsen er grafisk uddannet og har redigeret flere blade om dtp, grafisk produktion og design. Han har i en del år arbejdet som freelance journalist og konsulent og som informationsmedarbejder ved Den Grafiske Højskole og Medit Consult.
Kommentarer

Tilføj en kommentar