Web & ePub
Læser nu
Cloud printing – hvad er nu det?
0

Cloud printing – hvad er nu det?

Skrevet af: Bård B. Sandstad13. oktober 2011
Resume
Man knapt læse en artikel om computere og smartphones uden at der sniger sig ind nogle sætninger om data i "the cloud" - netskyen.
Artikel
Print Friendly

Stadig flere taler også om “cloud printing”, et udtryk der i virkeligheden dækker flere tendenser, der er vigtige for alle der administrerer netværk eller modtager filer til produktionsprint fra kunder via nettet.

Cloud printing dækker over tre adskilte fænomener, der har betydning for alle der arbejder med print og tryk:

  1. Stadig flere printere og print-systemer leveres med funktioner til nemt at modtage printfiler trådløst. Apples AirPrint teknologi er et kendt eksempel,
  2. Internet-baserede printer drivere. En logisk konsekvens af at fjerne deler af både applikationer og operativsystemer og flytte dem til servere, er at gøre det samme med printerdriverne. Det vil gøre administration og opsætning af arbejdsstationer langt nemmere. Et eksempel herpå er Google´s Chrome operativsystem. Epson arbejder også på en lignende løsning hvor printerdriveren ikke behøver være installeret hos den enkelte bruger.
  3. Web-to-print løsninger med indbygget printfunktionalitet direkte fra kundernes computere og smartphones til trykkeriets printere. EFIs PrintMe service er et eksempel på en sådan løsning.

 

Skal, skal ikke?

Som med alle netbaserede ydelser, er der både praktiske og principielle afvejninger, inden man bestemmer sig for at anvende disse services. Argumenterne for alle cloud services er baseret på simpelhed og nemhed. Man behøver ikke selv stå for drift og vedligehold, men benytter en server-baseret ydelse efter behov. På den anden side giver det selvfølgelig også noget usikkerhed i at man ikke længere selv står for drift af IT-systemer, men bliver helt afhængige af driftssikkerheden hos en ekstern leverandør. Derudover er der også problematikker omkring dokumentsikkerhed og rettighedsstyring.

Sikkerhedsaspektet er en vigtig del af vurderingen om man skal anvende cloud baserede og mobile tjenester.

 

Til inspiration for dem der overvejer om det kan svare sig, at benytte en cloud baseret service, enten til styring af printerdrivere etc., eller til ordremodtagelse direkte fra kundernes computere og telefoner, bringer vi her en gennemgang af hvad de forskellige leverandører i øjeblikket kan tilbyde.

 

Cortado

Cortado er en tysk IT-leverandør, med fokus på håndtering af mobile enheder. Deres Cortado Workplace er en mobil applikation der giver brugerne anledning til at printe på nær sagt en hvilken som helst printer der er tilknyttet samme WiFi netværk som telefonen, eller som kan nås via bluetooth. For at kunne sende dokumenter direkte til printeren, uden at gå via en lokal PC eller server, hoster Cortado mere end 6.000 printerdrivere på deres servere.

For at håndtere sikkerhedsaspekterne kan man låse sensitive dokumenter, så de først printes ud når den rigtige bruger identificerer sig overfor printeren. Det kan ske via scanning af QR-koder, eller autentificering via de NFC chips der er standard i nyere smartphones.

Cortado markedsfører sig ved at påpege at deres løsning ikke er bundet op til en specifik printerleverandør. I stedet har Cortado samlet en række leverandører i et samarbejdsforum: Cloud Printing Alliance. Her finder vi bl.a. Toshiba, Kodak, Lexmark og Konica Minolta. Cortados egen software udmærker sig også ved at køre på en lang række mobile operativsystemer. Både Symbian (Nokia), Android, iOS og BlackBerry telefoner understøttes.

 

EFI

EFI er ikke bare en stor udbyder af RIP-systemer i form af EFI Fiery, men også af MIS-systemer. Derfor er det logisk at EFis cloud printing løsninger også indeholder web-to-print elementer. Dermed er deres løsninger ikke kun til internt print for virksomheders egne medarbejdere, men er også tiltænkt at håndtere betalende kunder.

Tidligere i år købe EFI virksomheden Entrac, der udvikler betalingskiosker til fotoprint. Entracs løsninger bliver fremad en del af EFIs betalingssystem for mobil print, mens deres egen PrintMe teknologi håndterer selve printstrømmen.

Printme har været i drift i 10 år, blandt andet hos hotelkæder der tilbyder printløsninger til forretningskunder, så det må siges at være en veteran indenfor cloud printing.  En af disse nyeste tilføjelser til PrintMe er indarbejdning af Apples AirPrint teknologi. Har man printere med EFI Fiery RIP kan man printe direkte til disse fra enhver iPhone eller iPad, hvis man installer PrintMe Connect. Etter at PrintMe Connect er installeret kan man printe direkte til Fiery RIP´en via Apple-enhedernes AirPrint funktion.

 

Epson Connect

Inkjet producenten Epson har samlet deres cloud printing ydelser under samlebetegnelsen Epson Connect som lanceres her i løbet af efteråret 2011. Epsons mobile løsning består af Email Print og Epson iPrint.

Email Print er en email-baseret printfunktion. En Epson printer udstyres med en e-mail adresse. Udskrift til printeren fra en telefon kan dermed nemt gøres ved at dokumenter eller e-mail attachments blot sendes til denne e-mail adresse.

Epson iPrint er en egen udskriftsapplikation til iOS og Android enheder. Med iPrint kan du printe dokumenter fra telefonen, eller lade telefonen få adgang til en service som Dropbox, og sende disse direkte til en Epson printer der er installeret på det samme WiFi netværk som telefonen er koblet til. Med Epsons Printer Finder app kan man også administrere netværksprintere fra telefonen.

Derudover er mange af Epsons printere AirPrint kompatible, så det er nemt at sende udskriftsjobs direkte fra en iPhone eller iPad. Nye printere fra Epson vil også være Google Cloud Print kompatible. Dermed kan man printe fra en Chromebook uden at skulle installere printerdrivere. Det samme gælder for en lang række applikationer og services der også kan tilgå Google Cloud Print.

 

Med Epsons Print FInder app kan du administrere netværksprintere direkte fra telefonen.

 

HP ePrint

HPs ePrint giver adgang til trådløst print til alt fra de små hjemmeprintere til større printcentre og trykkerier. Et trykkeri som er med i HPs Public Print Location program kan modtage dokumenter direkte fra kundernes telefoner. Uanset om man har en iPhone, Android eller BlackBerry telefon kan man markere dokumenter til print i en lokalt installeret ePrint app. Programmet finder de nærmeste printcentre ved hjælp af telefonens GPS. Efter at kunden har valgt trykkeri, sendes en individualiseret kode. Denne sikrer at det kun er denne kunde der senere kan hente tryksagerne hos printleverandøren.

 

KonicaMinolta

PageScope Mobile er KonicaMinoltas mobile print applikation. Denne installeres på en iPhone eller iPad, og giver derefter adgang til at sende dokumenter og vedlæg direkte til print på en lang række bizhub modeller.

 

Faktaboks: Google Cloud Print

Google Cloud Print er den grundlæggende print funktion i Googles ChromeOS. Operativsystemet ChromeOS er udviklet til netbooks, som skal fungere som en slags tynde klienter hvor en browser er brugerens eneste åbne applikation. Al processering sker på Googles servere. Så er det logisk nok at det heller ikke skal installere lokale printerdrivere.

Funktionen kræver en kompatibel printer, som registreres hos Google via Google Cloud Print Connector. Når det er gjort kan man også printe til denne via flere af Googles services, såsom Gmail og Google Docs.

 

Faktaboks: FedEx

Amerikanske FedEx er ikke kun et af verdens største budfirma, men kontorforsyninger og printcentre over hele USA. For at gøre det nemmest muligt for kunderne at bestille printordrer, har FedEx flere cloud printing services:

FedEx Office Print & Go - benytter HPs ePrint løsning til at modtage printordrer direkte fra kundernes telefoner (iOS, Android og BlackBerry)

Fed Ex Office Print Online - online bestillingsfunktion der kan tilgås fra Google Docs

Fed Ex Office Printer - bestillingsfunktion installeret som en printerdriver på en lokal PC, og som printer i Microsoft Office pakkens bånd

 

 

Hvordan var artiklen?
Love It
67%
Interested
33%
Meh...
0%
What?
0%
Hate It
0%
Sad
0%
Om forfatteren
Bård B. Sandstad
Bård B. Sandstad
Senior konsulent - Medit Consult
Bård B. Sandstad er seniorkonsulent hos Medit Consult. Han har en kandidatgrad i ledelse og teknologi fra New York University, bred erfaring med medieproduktion og fungerer som rådgiver inden for workflow, kvalitetsstyring og color management.
Kommentarer

Tilføj en kommentar